Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μεταφράζοντας τις λεξούλες που χρησιμοποιεί ο Αλέξανδρος



Είναι 2,5 και έχει τρελό κόλλημα με το μαξιλάρι που του πήρε η αδερφή μου. Η αλήθεια είναι ότι είναι τέλειο. Το πλένω το στύβω, το ξαναπλένω, το ξαναστύβω και αυτό παραμένει φουσκωτό και  αφράτο. «Μαντίνι» σημαίνει «μαξιλάρι»!!! Το θέμα βέβαια δεν είναι ότι δεν το αποχωρίζεται ποτέ αλλά το ότι δεν θέλει μαξιλαροθήκη. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται από άσπρο, μαύρο! Βρίσκω χρόνο να το πλύνω μόνο όταν πάμε στο χωριό όπου στεγνώνει πιο εύκολα μιας και εκεί είναι ανοιχτά και φυσάει.

«Σεμό!» φωνάζει και τρέχει προς το ψυγείο…που σημαίνει «χυμό»! Του βάζω στο ποτηράκι το πλαστικό, πίνει λίγο αναφωνώντας «ΑΑΑΑΑ!!» από ευχαρίστηση και μετά βάζει το αυτοκινητάκι και του να κάνει ένα μπανάκι μέσα στο ποτήρι. Γιατί το κάνει αυτό δεν μπορώ ακόμα να το καταλάβω…

Πως τη λένε τη μαμά «Ρία». Πως τον λένε το μπαμπά; «Μπίλυ». Πως σε λένε εσένα; «Αλί»…Αλέξανδρο δηλαδή αλλά προς το παρόν Αλί. Τις προάλλες μου την είπε ένας ταξιτζής… «ε όχι Αλί…μην το λέτε το παιδί έτσι!». Ε σόρυ αλλά είναι μόλις 2,5…άσχετα αν μοιάζει μεγαλύτερος….δεν μπορεί να το πει!!!

«Γάκα» φωνάζει και εννοεί «γάλα»! Και ενώ εγώ του κάνω παρατήρηση να το πει σωστά εκείνος συνεχίζει να μου την σπάει. Μα το έχει πει καθαρά…τον έχω ακούσει!!!

Κάνουμε βόλτα με το καρότσι κρατώντας πάντα τον κεραυνό Μακ Κουιν στο χέρι. Κάθε φορά που συναντάμε κάποιο γνωστό ή άγνωστο ο Αλέξανδρος δείχνει το αυτοκινητάκι του λέγοντας «Ο νιν!!!...σασάουυυυυ!!!» και εννοεί «Μακ Κουιν!!! Κα τσάου!!!»

Τον ρωτάω τις προάλλες αν θέλει να φάει τοστ και μου απαντάει «Μπα». Όχι δεν λέμε…μόνο σε μεγάλα ζόρια. Αναρωτιόμασταν με τον Βασίλη από πού το κόλλησε. Παρατηρώντας λίγο τις δικές μου απαντήσεις κατάλαβα πως το χρησιμοποιώ αρκετά συχνά εγώ!!! Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς!!!


Βλέπει Volkswagen και φωνάζει «Μπαμπάς» μιας και το αμάξι μας είναι Bora vw. Βλέπει BMW και φωνάζει «Μπεμπε» ή «Θείος» γιατί τέτοιο αμάξι έχει ο θείος Σταύρος.

Το χρώμα κόκκινο είναι από τα πρώτα που μάθαμε. Σας το έχω αναφέρει σε προηγούμενο ποστ. Τα υπόλοιπα χρώματα;
Μπλιε = μπλε
Πράνο = πράσινο
Κι = κιτρινο
Μωςςςς = Μωβ
Ροςςς = Ροζ
Γκρι = Γκρι
Μάυρο = μάυρο
Κόκκινο = κόκκινο

Την αδερφή μου την λένε Δέσποινα και την φωνάζουμε Ντέπυ. Όποτε την βλέπει λέει «Ντέμπυ!». Καλά η αδερφή μου λιώνει κάθε φορά που τον ακούει…

«Μεμέ» είναι η μερέντα…άλλη μεγάλη αγάπη! «Ντότι» είναι τα μπισκότα….δεν σας κολάει ε; Μπισκότο – μπισκότι – ντότι! Τώρα κολάει;  
Η νονά του η Άννα παρατήρησε πριν αρκετό καιρό ότι συνηθίζει όλες τις λέξεις να τους δίνει κατάληξη «ι» … πχ. την τούρτα ο Αλέξανδρος την λέει «τούρτι». Τα φρούτα τα λέει «φρούτι». Την βόλτα την λέει «βόλτι».
Αυτό το τελευταία ειδικά μας έχει πρήξει…όλη μέρα έξω να ναι και να παίζει όταν θα καταλάβει ότι είμαστε κάπου κοντά στο σπίτι και γυρνάμε αρχίζει «Βόλτι!!!! Βόλτι!!! Βόλι!!!» και γκρίνια και κλάμα…και δεν θέλει να κατεβεί αό το αμάξι.
«Γιούρτι» λέει και τρέχει στο ψυγείο (το οποίο κρέμασε την πόρτα) για να πάρει να φάει γιαουρτάκι με γεύση φράουλα κατά προτίμηση! «Μωςςςςς» …αυτό που έχει χρώμα μωβ!!!

Και λέει και άλλα πολλά που πρέπει να τα σημειώνω κάπου…Η επικοινωνία μας πέρασε σε άλλο επίπεδο και γελάμε πολύ κάθε φορά που τον ακούμε να λέει κάτι καινούργιο. Τις προάλλες πάλι έκανε μια ζημιά και του φώναζα….εκείνος μου έκανε ματάκια. Προσπαθώντας να μην γελάσω αλλά να του επιβληθώ του λέω  «….άλλη φορά δεν θα το ξανακάνεις! Κατάλαβες Αλέξανδρε; Κατάλαβες; …Πες ΝΑΙ ΜΑΜΑ!» και εκείνος πονηρά και ναζιάρικα μου λέει  «Ναι μαμά!» και με αγκαλιάζει…..ε να….πως να μην  με ρίξει μετά;;;!!!!





Ο Βασιλιάς Κορονοϊός της Γιώτα Στανελούδη με εικονογράφηση δική μου... κυκλοφορεί ελεύθερα online!!!

Σε περίοδο καραντίνας η  Γιώτα Στανελούδη , παιδαγωγός, έγραψε αυτό το υπέροχο παραμύθι για να εξηγήσει στην κόρη της τι ζούμε το τελευ...